5 pont, hogy az immunrendszered jól működjön

Közeledik az igazán hideg idő, amikor didergünk, fázunk, sokan ezekben a hónapokban az ágyat nyomják, a torokgyulladás, mandulagyulladás, felső légúti megbetegedések időszaka van. Immunrendszerünk ilyenkor meghálálja az egész éves törődést, és keményen felveszi a harcot a vírusokkal, baktériumokkal, fertőzésekkel szemben.

Aki egész évben lelkiismeretesen törődik az egészségével, támogatja immunrendszerét, ilyenkor energiával telten, némi együttérzéssel nézheti, ahogy ismerősei, családtagjai próbálják átvészelni ezt a nehéz időszakot.

De mit tehetünk azért, hogy védekező rendszerünk ne mondja fel a szolgálatot, és ne azzal szembesüljünk, hogy kimerült és leharcolt állapotba kerültünk már a hideg időszak elején?

Íme, 5 pont, amit érdemes betartanunk:


Kép forrása: http://www.highviewart.com/uploads/articles_gallery/3028/1_1427138318.jpg

1. Először is, ne adjunk neki felesleges, értelmetlen feladatokat

Gondolok itt arra, hogy az év minden napján bombázzuk a szervezetünket különböző toxikus anyagokkal, és ezek hatására immunrendszerünk folyamatos készenléti üzemmódba kapcsol, rajtra készen tartva a fehérvérsejteket, így aztán a folyamatos pörgés hatására működésének egyensúlya megborulhat.

Ha ezeket a nehézfémeket folyamatosan kivezetjük a szervezetünkből, nagymértékben tehermentesítjük védekező rendszerünket. A szervezet megtisztítására a legkedvezőbb időszak a tavasz, de aki igazán sokat szeretne tenni egészségéért évente kétszer is tart méregtelenítő kúrát, nehézfém-kivezetést, egyet tavasszal, egyet ősszel.

2. Folyamatosan gondoskodjunk szervezetünk ásványi anyag ellátottságáról

Sajnos ezt a feladatot már nem tudják teljes mértékben ellátni zöldségeink, gyümölcseink, gabonáink, mert a kimerült termőtalajok nem szolgáltatnak ehhez megfelelő tápanyagot számukra. Kiváló minőségű étrend-kiegészítőkkel azonban segíthetjük ezt a folyamatot.

Amire figyelnünk kell, hogy olyan készítményeket válasszunk, amelyben az ásványi anyagok a természeteshez hasonló, ORGANIKUS, SZERVES formában vannak jelen, hiszen csak így biztosított azok teljes mértékű hasznosulása és beépülése. Nem elég az ásványi anyagokat CSAK bevinnünk a szervezetbe, de gondoskodnunk kell azok felszívódásáról is!

3. Ásványi anyagok nélkül nincs vitaminfelszívódás

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek a jó közérzethez, a szervezet egészséges működéséhez, a betegségek elkerüléséhez. Azt már kevesebben tudják, hogy hiába viszünk be a szervezetbe minden szükséges vitamint, ha nincsenek jelen ásványi anyagok, nyomelemek a megfelelő mennyiségben, arányban. Nélkülük a szervezetünk a vitaminokat nem tudja beépíteni, felhasználni.

Tehát először meg kell győződnünk szervezetünk megfelelő ásványi anyag ellátottságáról, majd jöhetnek a vitaminok, zöldségek, gyümölcsök, kiváló minőségű vitaminkészítmények formájában.

4. Minőségi élelmiszereket fogyasszunk

Mellőzzük a finomított lisztet, finomított cukrot, lehetőség szerint minél kevesebb tejterméket fogyasszunk. A gluténtartalmú ételek fogyasztása (búza, rozs, árpa, bulgur, kuszkusz, és a zab is keresztszennyeződés révén!) kórosan befolyásolhatja az immunrendszer működését, és összezavarhatja azt.

5. Kevesebbet stresszeljünk

Könnyű azt mondani… És valóban a stresszt a mai világban borzasztó nehéz elkerülni, de arról már mi döntünk, hogyan reagálunk a stresszes helyzetekre. Káros stresszkezelési módszerek: alkohol, dohányzás, gyógyszerek, teljesítményfokozó szerek, evésbe menekülés, bosszúság, idegeskedés, agresszió stb. Ezeket kerüljük! Számos technika létezik a stressz megfelelő levezetésére, alkalmazzuk ezeket: sportolás, relaxációs technikák, autogén tréning, meditáció, jóga, de segíthet az aromaterápia, különböző masszázsformák, szaunázás stb.

A cél, hogy egyre tudatosabbá váljunk, hogy megfogalmazódjon bennünk az igény egy egészségesebb életmód követése iránt, és több figyelmet fordítsunk az egészséges táplálkozásra, a mozgásra. 

Soha ne feledjük: a saját egészségünk a saját felelősségünk.

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is!
immunrendszer