A 3 legveszélyesebb nehézfém, amit a szádba veszel (vagy magadra kensz)

Van három különösen mérgező, és az emberi szervezetre igen káros nehézfém, amivel a mindennapi életben is találkozhatunk, még akkor is, ha nem vegyi üzemben vagy egyéb veszélyes helyen dolgozunk.

Nemrégiben a Calcium Sandozról derült ki, hogy túl nagy mennyiségben tartalmaz ólmot, ezért ki is vonják a forgalomból. Ha egy ilyen ártatlan, sőt, az egészséges életmódhoz kifejezetten ajánlott készítményben is van ólom, akkor ugye elhiszed, hogy rengeteg olyan helyről fenyeget minket nehézfém-veszély, amire még csak nem is gondoltál?

Íme, a 3 legveszélyesebb nehézfém, ami rád is leselkedik:

 • ÓLOM

Igen veszélyes lehet, ha ólom vagy ólommal szennyezett anyag kerül be a szervezetedbe. A bekerült méreganyag a vérben kering, és a csontokba rakódik le. Teljesen hétköznapi tárgyak is tartalmazhatnak ólmot kis mennyiségben, bár a 70-es évek előtt sokkal több minden tartalmazta ezt a káros anyagot, mint manapság.


Az ólom még mindig gyakran megtalálható a vízben, a levegőben (kipufogógázzal és üzemanyaggal kerül oda) és az élelmiszerekben, a régi festékekkel kezelt tárgyakon, valamint néhány edény és pohár mázában. A régi házakban még mindig futhatnak ólomvezetékek, és az újabb építésű házaknál is forraszthattak ólommal, még akkor is, ha a csövek rézből készültek (csak 2006. július 1-jétől tilos az ólom alkalmazása forrasztásoknál).

Hihetetlen, de ólom akár még a cukorkában is megtalálható, ha a csomagolásán alkalmazott festék ólomtartalmú. Ismeretlen forrásból származó, régi játékokból, csomagolópapírokból is kerülhet a kezünkre, aztán pedig a szervezetünkbe ólom. Kozmetikumokban is lehet ólom, például a szemceruzákban.

 • HIGANY

Erről talán már hallottál is: a régi, amalgám fogtömésekben higany van, így tulajdonképpen a szádból folyamatosan kerül be ez a mérgező anyag a szervezetedbe, ha van ilyen fogtömésed.


Arról is hallhattál, hogy tengeri halakban higanyszármazékot mutattak ki. Ez tényleg lehetséges, ugyanis a levegőből a vízbe kerülhet higany, innen jut a halak húsába, onnan pedig a szervezetünkbe. A levegőbe pedig a szénégetés melléktermékeként kerül higany.

De más élelmiszerekbe is kerülhet higany, a permetező- és rovarirtó szereken keresztül.

Fontos, hogy a kozmetikumokat is körültekintéssel válaszd ki, ugyanis higanyt is tartalmazhatnak. Ezért érdemes a biotermékek közül választani, főleg arckrémek esetében.


 • KADMIUM

Leginkább a dohányosok teszik ki magukat a kadmium veszélyének. Ez az anyag mérgező hatással van a vesére, a májra, a csontokra, és megzavarja az immunrendszert, valamint a szív- és az érrendszer működésében is kárt okoz. Már csak ezért is ajánlott minél előbb leszoknod a dohányzásról vagy a környezetedben élőket erre buzdítani (főleg, mert a dohányfüst is mérgező).

Sajnos az Európában használt műtrágyákban is található kadmium, innen pedig bekerül a zöldségekbe, gyümölcsökbe!A nehézfémek lerakódásának tünetei lehetnek:

 • ingerlékenység
 • energiahiány, fáradékonyság
 • étvágytalanság
 • fejfájás, migrén
 • tanulási nehézségek
 • viselkedési problémák
 • gyenge munkahelyi teljesítmény
 • rossz koordináció, koncentráció hiánya

Mivel más állapotok is okozhatnak ilyen tüneteket, fontos, hogy orvossal konzultálj, ha arra gyanakszol, túl sok nehézfém rakódott le a szervezetedben az évek során.

Tudnod kell, hogy a természetes huminsav képes kivezetni az ólmot, a higanyt és a kadmiumot is a szervezetedből, akár már egy 3 hónapos kúra során is. 

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is!
ólom, higany, kadmium, nehézfém, méregtelenítés