Folyamatosan mérgezzük magunkat a zöldségekkel, gyümölcsökkel, de Te tehetsz az egészségedért

Nemrégiben bejárta a sajtót a hír, hogy az Európai Unióban használatos műtrágyákból a kelleténél nagyobb mennyiségű kadmium jut a növényekbe, onnan pedig az emberi szervezetbe. Erősen mérgező nehézfémről van szó, amely nem ürül ki a szervezetből, így élethossziglan fejti ki káros hatását. A hatóságok mégis 12 év „haladékot” adnak a kivonásnak.

Kép forrása: youtube.com

Méreg zöldségből, gyümölcsből

Vannak olyan, egyértelműen mérgező anyagok, amiket épeszű ember meg nem enne, mégis mindannyian megtesszük.

A kadmiumról van szó, ami az Európa-szerte használt műtrágyákból jut zöldségbe, gyümölcsbe, gabonába: becslések szerint a táplálékkal szervezetünkbe jutó kadmium 75%-a növényi eredetű.

A jó hír, hogy hosszú évek után az Európai Unió végre úgy döntött, fokozatosan szigorodó határértéket állapít meg a műtrágyák kadmium tartalmára. A rossz hír pedig, miszerint az átmenet 12 év lesz, vagyis 2030-ig esszük még a nehézfémet.

Kép forrása: tribune.com

Nincs határ

A kadmium tehát egy olyan nehézfém, ami egyre nagyobb mennyiségben felhalmozódva fejti ki káros hatását:

  • rákkeltő;
  • károsítja a májat, a veséket, a heréket, a csontokat;
  • megzavarja a hormonális és az immunrendszert;
  • kiszorítja a szervezetből a létfontosságú cinket.

Az EU tagállamai, köztük Magyarország is döntően Északnyugat-Afrika országaiból importálják a foszfáttartalmú műtrágyát: jól bejáratott, könnyen hozzáférhető és olcsó forrás. Csakhogy a térség foszfáttartalmú ásványai kadmiumot is tartalmaznak, aminek kivonása drága és bonyolult művelet. Nem járható út.

A Földművelésügyi Minisztérium honlapja is idéz egy, még 2002-ben készült kockázatbecslést, amely 20, 40 és 60 mg/kg kadmiumtartalmú műtrágyák hatásait elemzi 100 évre. Az eredmény: 20 mg/kg esetén még hosszú távon sem valószínű káros hatások megjelenése, míg 60 mg/kg-tól ezek már egyértelműen megjelennek.

Ennek ellenére az unióban használatos műtrágyák kadmiumtartalmára máig nincs szabályozás.

Kép forrása: mnn.com

Időhúzás

Jogos kérdés, hogy mi értelme az időhúzásnak, amikor az egészségünk a tét? Ez már sajnos nagypolitikai kérdés...

A megoldás a Te kezedben van

Hogyan kerülhetjük el a kadmium bevitelét? Csökkenteni úgy tudjuk, ha bioterméket veszünk, vagy ha magunk termelünk, műtrágya nélkül. Ezt nem mindenki teheti meg, viszont van egy harmadik megoldás, ami sokkal egyszerűbb és takarékosabb, mint az előző kettő.

természetes huminsav bizonyítottan kiviszi a nehézfémet a szervezetből. Egy kúra során gondoskodhatsz arról, hogy a felgyülemlett mérgeket kitakarítsd a testedből, és megszabadulj például a kadmiumtól is.

Gondoskodj Te magad az egészségedről, ha már a törvények és a szabályozások nem foglalkoznak vele! A saját egészséged a Te kezedben van, tégy magadért.

A 24.hu cikke nyomán.

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is!