Mi a huminsav

Sokat hallottam már, hogy a huminsavra szüksége van a szervezetemnek, de nem tudom pontosan, hogy mi is az a huminsav. Miért hívják a XXI. század gyógyító csodájának?

Kérdés:

Sokat hallottam már, hogy a huminsavra szüksége van a szervezetemnek, de nem tudom pontosan, hogy mi is az a huminsav. Miért hívják a XXI. század gyógyító csodájának?

A szakértő válaszol:

Napjainkban sajnos kevesen ismerik, pedig kincset érő, gyógyító erejű anyag. Ki gondolná, hogy már 600 évvel ezelőtt is használták, ismerték páratlan hatását? A huminsav számos problémára jelenthet természetes, egyben kíméletes megoldást a hétköznapokban. Nézzük, honnan ered, és miben lehet hasznos segítőtársunk!

Mi a huminsav:

A humin anyagok a növényi eredetű biomassza évezredes bomlási folyamatai során keletkeznek. A huminok családjába tartoznak az értékes huminsavak és fulvosavak, melyek önmagukban legalább 70 féle ásványi anyagot tartalmaznak a szervezet által felvehető, biológiailag hasznosítható formában.

Honnan nyerhető ki, és miért értékes a magyar huminsav:

A különleges tulajdonságokkal rendelkező szerves makromolekulák a homogén karbon-kori növényzetből keletkezett tőzegből nyerhetők ki. A világ egyik legjobb minőségű humin anyag lerakódása Magyarországon található. Ez a kb. 10 000 éves tőzegmező – a világon egyedülálló módon - vulkáni környezetben, a földfelszín alatt mélyen fekszik, így tökéletesen tiszta, mentes a tőzegmezőkre jellemző felszíni szennyeződésektől, és rendkívül magas a huminsav tartalma.

images.jpg

Kép forrása: http://goo.gl/oChzFV

Miért van szükségünk huminsav tartalmú étrend-kiegészítőre:

„Az emberi szervezetben a vitaminok, ásványi anyagok optimális koncentrációja szükséges ahhoz, hogy testi, lelki, szellemi téren jó közérzettel rendelkezzünk. Vagyis, minden baj, betegség okát ezek hiányában kell keresnünk” - vélte Dr. Linus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas német származású amerikai kémikus, az ortomolekuláris medicina atyja az 1960-as években.

 
A 4 leggyakoribb ok, amiért a szervezetünkben hiányállapotok lépnek fel:

Napjainkban a táplálékaink - a műtrágyázásnak, a teljesen kimerített termőtalajnak „köszönhetően” – nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat.

  • Gabonáink, zöldségeink, gyümölcseink már csak töredékét tartalmazzák korábbi vitamin- és ásványi anyag tartalmuknak.
  • Káros szokásaink (pl. dohányzás) gyorsíthatják egyes nyomelemek kiürülését a szervezetből.
  • Táplálékaink feldolgozása, átalakítása (főzés, konzerválás) pedig számos nyomelem biológiai hasznosulását rontja.


A szervezetben így hiányállapotok keletkeznek, és ezeket a hiányokat szervezetünk megfelelő működése érdekében pótolnunk kell.

 

Miért pont huminsavval kell bevinni a hiányzó nyomelemeket:

Fontos, hogy az ásványi anyagokat, nyomelemeket az eredetihez hasonló formában vigyük be a szervezetbe, hiszen így tudnak a legjobban hasznosulni. Ezt a folyamatot katalizálja a huminsav.

A huminsavak úgy kapcsolódnak a fémionokhoz, hogy azok más anyaggal már nem tudnak reakcióba lépni. Kelátkötéssel megfogják a fémionokat, így megmentik őket a tápcsatornában jelen lévő savaktól, enzimektől, melyek hatására csak alig, vagy egyáltalán nem szívódnának fel. A huminsavaknak köszönhetően a makro- és mikroelemek, nyomelemek – pl. magnézium, vas, króm, cink, réz, szelén – a megfelelő formában és mértékben tudnak felszívódni, és hasznosulni a szervezetben.

A huminsav önmagában is rendkívül hasznos:

A huminsavak a fentieken kívül, a külföldi szakirodalom és kutatási eredmények alapján önmagukban is jótékony hatásúak.

Íme, a huminsav 10+1 legfontosabb tulajdonsága: 

  1. immunerősítő, immunstimuláló hatás
  2. antiallergiás hatás
  3. antibakteriális, antivirális hatás
  4. természetes antibiotikum
  5. májregenerálás
  6. gyulladáscsökkentés
  7. vörösvértest-képzés fokozása
  8. hatékony antioxidáns
  9. védelmet nyújt a szabadgyökök sejtkárosító hatásai ellen
  10. napi rendszeres fogyasztása általános energetizáló, betegség megelőző hatású

+1. kelátképző tulajdonságuk révén elősegítik a szervezetben felhalmozódott nehézfémek (pl. higany, kadmium, kobalt, ólom) kivezetését

 
(Forrás: Dr. Richard J. Laub MS, PhD, CChem, FRSC az Ohio State University, majd a San Diego State University professzora, kutató)

 
A huminsav jó úton halad afelé, hogy a 21. század gyógyító csodájává váljék. A mai modern embert a természet e csodálatos ajándéka hozzásegítheti, hogy mesterségesen kialakított környezetében is egészséges, hosszú életet élhessen.

humicin_gomb4.PNG


Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is!