Miért vagy állandóan fáradt és mit tehetsz ellene?

Ha már fáradtan kelsz, folyton kimerültnek érzed magad és bármikor el tudnál aludni, akkor jó okkal gyanakodhatsz arra, hogy valamilyen hiánybetegség állhat a háttérben. A jó hír, hogy sok esetben ezt viszonylag könnyű orvosolni

Íme, az állandó fáradtság és kimerültség 7 leggyakoribb oka.

1. Vérszegénység

Ha a kimerültség mellett ingerlékeny is vagy, gyengének érzed magad és csökken a koncentrációképességed, nagy valószínűséggel a szervezeted vastartaléka van kiürülőben. Ilyenkor a vér az ideálisnál kevesebb oxigént szállít, és ezért érzed magad fáradtnak. A vashiányt úgy érdemes pótolni, hogy a vasat huminsavval együtt viszed be a szervezetedbe, mert így a vas nagyobb mértékben felszívódik a szervezetedben, a huminsavnak köszönhetően.

Itt olvashatsz többet a vashiány pótlásáról >>>

Kép forrása: io9.gizmodo.com

2. Depresszió 

A depresszió is gyakran jelentkezik fáradtság formájában, eredményezhet kimerültséget, apátiát és fejfájást is. Gondold át, hogy megtalálod-e a depresszió más jeleit is, és szükség esetén fordulj szakemberhez.

3. Ízületi gyulladás és más autoimmun betegségek

Ilyen esetekben a szervezeted antitesteket termel az egészséges szövetek ellen, ami károsodáshoz vezet. Az immunrendszer támadása kimeríti a szervezet energiakészletét. A huminsav segíthet immunrendszered egyensúlyának helyreállításában.

Kép forrása: mypkworld.com

4. Pajzsmirigybetegség

Vizsgálatok szerint a nők közel 10%-a szenvedhet pajzsmirigy rendellenességben. Ha a pajzsmirigyhormon szinted alacsony, az anyagcsere lelassul, ezért érzed magad folyton fáradtnak. Ha ráadásul azt is tapasztalod, hogy a bőröd és a hajad szárazabb a szokásosnál és ezzel egy időben hízni kezdesz, gyanakodhatsz pajzsmirigybetegségre. Ilyen esetekben keresd fel kezelőorvosodat és mondd el neki a tüneteket. Az is lehet, hogy szelénhiány áll a pajzsmirigy zavar hátterében.

Nézd meg, milyen további betegségekhez vezet a szelénhiány >>>

5. Vérnyomásprobléma

A magas és az alacsony vérnyomás is okozhatja az állandó kimerültséget. Ne hanyagold el ezt a problémát, mert súlyos betegségekhez vezethet a nem kezelt vérnyomásprobléma.  

6. Cukorbetegség és inzulin-rezisztencia

Diabétesz esetén a sejtek nem kapnak elég energiát, ezért lehetsz állandóan fáradt, kimerült. Egy krómkúra szabályozhatja a vércukorszintet, mert aktiválja a hasnyálmirigy és az inzulin működését.

Ismerd meg, mi a króm 7 legfontosabb szerepe a szervezetünkben >>>

7. Lisztérzékenység 

A glutén intolerancia is okozhat kimerültséget, fáradtságot. Figyeld magad étkezések után, jegyezd fel a szervezeted reakcióit, mert lehet, hogy lisztérzékeny vagy.

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is!