Miért vagy állandóan fáradt, még nyáron is?

Ha Te is gyakran kérdezed magadtól: „Miért vagyok ilyen fáradt?”, akkor ez a cikk pont Neked szól! Ebből megismerheted a fáradtság 5 leggyakoribb okát, és azt is megtudod, mit tehetsz azért, hogy legyőzd a fáradtságot és végre visszanyerd az energiád.

Néha mindenkivel előfordul, hogy fáradtnak érzi magát - akár azért, mert késő estig kimaradt, vagy mert későn volt a kedvenc tévéműsora, vagy túlórázni kellett. De mi van azokkal a helyzetekkel, amikor nem tudod megmagyarázni a fáradtságod okát? 

Miért érzed magad fáradtnak még nyáron is, amikor későn sötétedik, jó az idő és sok vitaminhoz jutsz a napfényből, a friss gyümölcsökből, zöldségekből?


1. Alváshiány

Logikus oka a fáradtságnak, ha keveset alszol. A 18 és 60 év közötti felnőtteknek naponta 7 órányi vagy annál is hosszabb alvásra van szükségük ahhoz, hogy egészséges életet élhessenek, az Amerikai Alváskutató Társaság szerint.

Az ajánlottnál kevesebb alvás nemcsak kimerültséghez, a teljesítményed romlásához és figyelmetlenségből elkövetett balesetekhez vezethet, de káros egészségügyi következményekkel is jár. Ezek közé tartozik az elhízás, a magas vérnyomás, a depresszió, a szívbetegség és a stroke.

Kép forrása

TIPP: Igyekezz tudatosan eleget aludni, ha kell, egy időre mondj le az elhúzódó programokról, próbálj meg éjfél előtt ágyba kerülni.

2. Helytelen táplálkozás

A fáradtság legyőzésének legegyszerűbb módja az étrend módosítása. Az egészséges és kiegyensúlyozott étkezésnek köszönhetően teljesen máshogy fogod érezni magad a bőrödben, és az energiaszinted is megnő.

Kép forrása

TIPP: Létfontosságú, hogy az öt élelmiszercsoportból származó, egészséges ételeket válaszd: gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, fehérjék és tejtermékek.

3. Ülő életmód

Amikor a fáradtság eluralkodik rajtad, érthető, hogy legszívesebben a kanapén üldögélnél és pihennél. De mégis: a mozgás lehet ilyenkor a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy leszámolj a fáradtsággal és újra energikusnak érezd magad. 

Kép forrása

TIPP: Kimutatták, hogy a csendes pihenés helyett már egy mérsékelt intenzitású, legalább 20 perces edzés is sokkal jobban feltölti az embert energiával.

4. Túlzott stressz

Sok élethelyzet vezethet stresszhez. A munka, a pénzügyi problémák, a kapcsolatok, a nagy életesemények és a változások, mint például egy költözés, a munkanélküliség és a gyász - a potenciális stresszokozók listája végtelen.

Egy kis stressz egészséges lehet, és arra ösztönözhet minket, hogy jobban teljesítsünk az olyan helyzetekben, mint például egy állásinterjú, de a stressz csak akkor lehet pozitív, ha rövid életű. A túlzott, hosszan tartó stressz fizikai és érzelmi kimerültséget okozhat, és betegséghez vezethet.

A stressz miatt a szervezeted harci üzemmódba kapcsol, olyan vegyi anyagokat termel, amik vészhelyzetre készítenek fel. Ha ez olyan „hamis” helyzetben történik, mint például a munkahelyi környezet, ahol nem tudsz se elmenekülni, se harcolni, a szervezet által előállított vegyi anyagok nem használhatók fel, és idővel károsíthatják egészségedet.

Kép forrása

TIPP: A mozgás jelentős stresszoldó, és a jó endorfinokat szabadítja fel. Ha stresszhelyzet ér, és megoldható, menj el sétálni, járj egyet a kutyával, vagy tegyél fel egy zenét és táncolj a szobában.

5. Betegség

Ha már a fenti négy pont mindegyikén változtattál és még mindig fáradtnak érzed magad, elképzelhető, hogy egy betegség az oka a tüneteidnek.

Számos betegség miatt érezheted magad fáradtnak, íme a leggyakoribbak:

  • anémia
  • alulteljesítő pajzsmirigy
  • cukorbetegség
  • szorongás, depresszió
  • húgyúti fertőzés
  • élelmiszer-intolerancia
  • szívbetegség
  • vitaminok és ásványi anyagok hiánya

Kép forrása

TIPP: Érdemes ilyenkor felkeresni a kezelőorvosod. 

Ha ásványi anyag hiányra gyanakszol, nézz körül a Humicin készítményei között: vas, króm, szelén, makro- és mikroelemes táplálék-kiegészítő

A Humicin termékei a huminsav tartalmuknak köszönhetően hatásosabb felszívódást biztosítanak, így gyorsabban tudod pótolni a szervezetedben a hiányzó ásványi anyagot.

A medicalnewstoday.com cikke nyomán.

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is!